Hannu Kallio, Naantalin Satama: ”Kestävä johtaminen rakennetaan toimivien perusasioiden pohjalta.”

Etusivu » Lokikirja » Hannu Kallio, Naantalin Satama: ”Kestävä johtaminen rakennetaan toimivien perusasioiden pohjalta.”

Hannu Kallio: ”Kestävä johtaminen rakennetaan toimivien perusasioiden pohjalta.”

 

Naantalin Satama on Suomen johtava satama kun puhutaan Skandinavian liikenteestä. Kyseessä on tonnimäärillä mitattuna yksi Suomen suurimmista satamista, sillä kokonaisliikenne oli vuonna 2019 peräti 7,5 miljoonaa tonnia ja aluksia kävi rannassa vuoden aikana 1505.

– Olemme tunnettu perinteisenä teollisuus- ja rahtisatamana, mutta viime aikoina olemme kasvattaneet myös lauttaliikennettä. Kauttamme kulkee runsaasti esimerkiksi bulkkitavaraa ja erilaisia projektilasteja sekä polttoaineita ja teollisuuden raaka-aineita, Port of Naantali Ltd:n  Development Manager Hannu Kallio kertoo.

Naantalin satama on merkittävä väylä Suomen ja Ruotsin välillä. Hyvät maa-, meri ja raideyhteydet ovat avainasemassa.

– Yli puolet länsinaapuriin suuntaavista rekoista kulkee meidän kauttamme. Tämä on korostunut etenkin näin korona-aikana. Meillä on siis oma tärkeä roolimme korkean huoltovarmuuden ylläpitämisessä.

Kallio painottaa 19 ammattilaisen muodostaman satamaorganisaation olevan tehokas. Hänen omaan työnkuvaansa kuuluu sataman eri toiminnan kehittäminen ja investointien koordinointi.

– Yhtenä työni osa-alueena on toiminta- ja johtamisjärjestelmien sekä ympäristöasioiden kehittäminen. Huolehdin myös infrastruktuurin, kuten esimerkiksi laiturien, kenttäalueiden ja varastojen toiminnallisuuksista ja ylläpidosta. Lisäksi etsin yhdessä kumppaniemme kanssa koko ajan uusia liiketoimintoja, joiden avulla voimme palvella asiakkaat entistäkin paremmin.

Johtaja tarjoaa edellytykset onnistumiselle

Kallion alaisuudessa työskentelee tällä hetkellä kolme henkilöä. Ennen nykyistä tointaan hän työskenteli yhdeksän vuoden ajan kemianteollisuudessa. Johtamiskokemusta löytyy käytännössä koko työuralta, joka alkoi vuonna 2007.

– Mielestäni esimiehen tärkein tehtävä on varmistaa, että kaikilla on edellytykset tehdä omaa työtään mahdollisimman hyvin ja että jokainen tiedostaa yhteisen tavoitteen, jota kohti mennään. Jokaisen on ymmärrettävä oman roolinsa tärkeys isossa kokonaisuudessa, Kallio muistuttaa.

– Haluan antaa alaisilleni vapaat kädet tehdä omaa työtään. He ovat oman hommansa asiantuntijoita, ja esimiehenä minun tehtäväni on varmistaa, ohjata ja tarvittaessa korjata kurssia. Luotan tekijöihin ja osaan kuunnella heitä.

Satamaoperointi on ala, jossa eletään nopeasti muuttuvien olosuhteiden maailmassa. Äkilliset muutokset saattavat johtua esimerkiksi säätilojen kaltaisista ulkoisista ja hallitsemattomissa olevista asioista.

– Tällöin iso osa johtamista on se, että vuorossa työskentelevät uskaltavat miettiä asioita ja tehdä päätöksiä itseohjautuvasti. Esimiehen tulee pystyä luottamaan siihen, että kentällä työskentelevät ammattilaiset tekevät parhaat päätökset niillä tiedoilla, joita heillä juuri sillä hetkellä on. Jälkikäteen voidaan tarvittaessa miettiä, olisiko jotain voitu tehdä toisin. Siten toiminta kehittää.

Vahvaan pohjaan rakennetaan kestävää

Kokenutkin esimies kehittää jatkuvasti omaa osaamistaan. Kallio oli syksyllä 2019 mukana Camp Consultingin järjestämällä PMC – Johdon leirillä. Seuraava leiri järjestetään Hyvinvointi- ja elämyskeskus Helmirannassa 15.-16.10.2020.

– Meillä oli osa porukasta käynyt heidän valmennuksissaan jo aiemmin. Teppo Viitanen oli pitämässä meillä valmennusta ja hän kertoi tästä leiristä. Olin juuri tullut taloon ja ajattelin, että nyt olisi hyvä hetkiä lähteä jälleen valmennukseen. Sain yhdistettyä hyvin sen, mitä minulla oli jäänyt käteen aiemmasta työpaikastani sekä uutta näkökulmaa siihen, mitä ammennettavaa minulla olisi uudessa toimessani.

Camp Consultingin valmennuksesta hän sai uusia työkaluja sekä vahvistusta omille ajatuksilleen.

– Sain eväitä muun muassa siihen, miten johtajan tulee puuttua asioihin ja miten asioita tulee viedä rohkeasti eteenpäin. Kaikki lähtee johtamisesta ja sen toteuttaminen ratkaisee, kuinka hyvin koko porukka toimii. On oltava selkeät tehtävät ja roolit, joita sitten säädetään ja ohjataan tarpeen mukaan.

– Meidän toimintamme on itseohjautuvaa tiimityöskentelyä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tarvittaisi johtamista ja ohjausta. Tällaisissa tilanteissa se jopa korostuu, mutta hieman eri tavalla. Leirillä sain vahvistusta esimerkiksi tähän asiaan.

Aiemminkin erilaisissa esimiestyöskentelyn valmennuksissa mukana ollut Kallio kehuu Camp Consultingin valmennuksen keskittyneen oikealla tavalla juuri oikeisiin asioihin.

– Liian usein nämä valmennukset ovat olleet tietyllä tapaa kevyitä ja niistä on puuttunut ne perusasiat. Näitä ovat muun muassa se, että johtamisella on oltava tavoitteet yrityksen tehtävien pohjalta ja jokaisella on siinä aina joku rooli. Kun ne ovat selvät, voidaan keskittyä muihin asioihin, Kallio painottaa.

– Jos puhutaan vaikka työhyvinvoinnin valmennuksesta, mikä on tärkeä asia, niin jos johtamisen perusasiat eivät ole kunnossa, menevät nuokin asiat täysin ohi. Campin leirillä keskityttiin laittamaan näitä perusasioita kuntoon. Ne eivät ole monimutkaisia juttuja, mutta joskus niiden käyttöönotto arjessa voi ola hankalaa jos asiaan ei ole perehtynyt.

Profilointi auttaa ymmärtämään erilaisuutta

Leirillä oli Kallion lisäksi 11 eri alojen johto- ja esimiestehtävissä työskentelevää henkilöä. Mukana oli niin yrittäjiä, johtotehtäviin juuri siirtyneitä kuin pidempään esimiehenä työskennelleitä. Tämä oli Kallion mukaan yksi leirin vahvuus.

– Sopivan kokoisessa, monipuolisessa ryhmässä syntyy hyvää keskustelua. Minä kuuluin kokemuksen osalta ehkä siihen puoliväliin hieman kokeneempien suuntaan kallistuneena, joten pystyin varmasti rohkaisemaan muita.

Leirillä tehdyt DISC-johtajuus- ja työyhteisöprofiilit olivat erittäin antoisa kokemus.

– DISC-profiileista on ollut minulle iso apu tiimien rakentamisessa ja roolittamisessa. Profiilit auttoivat ymmärtämään omaa sekä muiden käyttäytymistä ja tapoja toimia tietyissä tilanteissa. Ymmärrän nyt hyvin, mitkä piirteet korostuvat erilaisilla ihmisillä esimerkiksi stressitilanteessa. Kun tunnistaa näitä asioita itsessään ja muissa, tietää milloin on oikea hetki painaa jarrua jos sellainen tarve tulee.

Kallio antaa täyden suosituksen Camp Consultingin valmennusleireille. Uutta oppia johtamisen perusasioista tarttuu yhtä lailla uusille kuin kertausta hakeville kokeneemmillekin johtajille.

– Olen ollut työurani aikana noin 100 päivää erilaisissa esimiesten ja johdon valmennuksissa, mutta tämä oli mielestäni ensimmäinen, missä puhuttiin suoraa asiaa ja nimenomaan juuri niistä asioista, jotka oikeasti merkitsevät esimiestyössä, Kallio painottaa.

Seuraava PMC – johdon leiri Hyvinvointi- ja elämyskeskus Helmirannassa 15.-16.10.2020. Muutama mahtuu vielä mukaan – tutustu PMC johdon leiriin ja muihin valmennuksiin tästä ja ota yhteyttä nyt! 

Hannu Kallio