Muutosta ei kannata ohittaa olankohautuksella

Etusivu » Lokikirja » Muutosta ei kannata ohittaa olankohautuksella

Muutoksen pelkääminen, vähättely tai valmistautumattomuus muuttaa mahdollisuudet nopeasti uhkiksi.

Yrityksen uudelleen organisoituminen, kasvu, fuusiot, yt-neuvottelut, pitkä etätyöputki – aina jää jälki.

Muutoksen haltuunotolla ehkäistään väärinkäsityksiä, oletuksia ja passiivista vastarintaa. Muutostilanteissa yrityksen sisäinen kemia ja sitoutuneisuus tulee väistämättä muuttumaan. Ihmiset voivat reagoida uuteen tilanteeseen tavoilla, jotka tulevat johdolle kokonaisuutena sekä yksilötasolla yllätyksenä. Pinnallisesti käsitelty muutos on valitettavan hyvä maaperä hiljaisen tyytymättömyyden ja sitä seuraavan passiivisuuden syntymiseen.

Vaikka muutostilanteiden perusteet ovat erilaisia niitä kaikkia yhdistää se, että muutokseen kannattaa varautua ja tehdä toimenpiteistä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Muutoksen tapahtuessa on keskeistä edesauttaa tiimiytymistä, vahvistaa esimies-/alaistaitoja, purkaa tilannetta ja muodostaa yhdessä tavoite, jonka käsittelyssä koko henkilöstö on osallisena joko pienryhmissä tai kokonaisuutena. Muutokseen valmistautuminen tulee aloittaa ajoissa ja siihen kannattaa käyttää aikaa.

Yhteisen tavoitteen määrittely, yhteenkuuluvuuden ja arvostuksentunteen vahvistaminen nopeuttaa muutosvastarinnan haltuunottoa, tilanteen hyväksymistä, tarvittavien toimenpiteiden ymmärrystä, sitoutumista ja sitä kautta tilanteen normalisoitumista. 

Muutosta ei tarvitse taklata yksin. Autamme sinua.  Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää.

Kaisu Viitanen, 044 710 5349

Muutos, uutiskirje rev 2 (2)